Εσύ ξέρεις ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες σου;
Γράφει ο Δημήτριος Γιαννούλας | Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ιδιοκτήτης της intographics™ διαφημιστικής

Τι είναι οι Υποψήφιοι Πελάτες;
Οι υποψήφιοι πελάτες είναι οι άνθρωποι εκείνοι που είναι πολύ πιθανόν να τους ενδιαφέρουν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σου και τελικά να γίνουν πελάτες σου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μια “απλή” ερώτηση που κάνουμε στους δικούς μας πελάτες πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι: “Ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες σας; Σε ποιους απευθύνεστε;”
Μια απάντηση που παίρνουμε αρκετά συχνά είναι: “Σε Όλους!”
Γιατί πρέπει να απευθυνόμαστε σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες και ομάδες ανθρώπων;
Κάθε επιχείρηση προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες που είναι αδύνατον να απευθύνονται σε όλους. Η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να βρει και να ανακαλύψει ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων στις οποίες στοχεύει και στις οποίες τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της θα είναι χρήσιμα.
Με αυτόν τον τρόπο κάθε ενέργεια που θα γίνεται, από το χρώμα που θα βαφτεί το κατάστημα έως το ύφος που θα έχει κάποιο διαφημιστικό σποτ θα απευθύνεται και θα έχει ως βάση το κοινό αυτό.
Σίγουρα είναι δελεαστικό να προσπαθήσουμε να στοχεύσουμε όσο περισσότερους γίνεται δυστυχώς όμως αυτό είναι αναποτελεσματικό. Στην πραγματικότητα όσο πιο συγκεκριμένοι είμαστε τόσο το καλύτερο.
Τι νόημα έχει για παράδειγμα να προσελκύσουμε στο κατάστημα μας άντρες, γυναίκες, όλων των ηλικιών με άσχετα χαρακτηριστικά μεταξύ τους όταν εμείς πουλάμε ρούχα για κύριες 50 – 65 ετών με μέσω εισόδημα 2000 ευρώ;
Για παράδειγμα:
Ένα κατάστημα ρούχων μετά από έρευνα και μελέτη διαπίστωσε ότι απευθύνεται και στοχεύει γυναίκες, ηλικίας 20 έως 35, που ζουν στην περιοχή των Τρικάλων, που ο μέσος μισθός τους είναι 750 Ευρώ και δείχνουν ενδιαφέρον στις καινούργιες τάσεις της μόδας και το casual ντύσιμο.
Στο παραπάνω παράδειγμα η επιχείρηση κατάφερε επιτυχώς να δημιουργήσει ένα προφίλ σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα των υποψήφιων πελατών της.
Αυτό το προφίλ ονομάζεται και Αγοραστική Περσόνα ή αλλιώς Buyer Persona.
Ας ξαναδούμε λοιπόν την Buyer Persona που δημιούργησε η παραπάνω επιχείρηση.

Buyer Persona
Γυναίκα 20 - 35 ετών, Ζει και εργάζεται στην περιοχή των Τρικάλων, το μέσο εισόδημα της είναι 750 ευρώ και την ενδιαφέρει η μόδα και το casual ντύσιμο.
Μια επιχείρηση μπορεί να έχει και παραπάνω από μια Buyer Persona. Η παραπάνω επιχείρηση για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει και ένα τμήμα αντρικών ρούχων με την αντίστοιχη Buyer Persona.
Είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίσω την Buyer Persona της επιχείρησης μου;
Όχι δεν είναι τόσο σημαντικό, είναι απαραίτητο! Χωρίς μια Buyer Persona στην ουσία ενεργείς στα τυφλά.
Αναγνωρίζοντας τις Buyer Personas της επιχείρησης σου:
- Μαθαίνεις να μιλάς την γλώσσα τους.
- Έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για τους ανθρώπους που στοχεύεις
- Η προώθηση των αγαθών ή των υπηρεσιών σου γίνεται στοχευμένα δίνοντας αξία και ενδιαφέρον στους πιθανούς πελάτες σου.
- Ενεργείς σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους και διαμορφώνεις μια πιο αποτελεσματική τακτική προσέγγισης.
- Τα έξοδα προώθησης μειώνονται δραματικά αυξάνοντας όμως την αποτελεσματικότητα.
Τα παραπάνω είναι πραγματικά ελάχιστα από τα πλεονεκτήματα που θα έχει η επιχείρηση σου μετά από την αναγνώριση και την δημιουργία των Buyer Personas της. Για περισσότερες πληροφορίες θα χαρούμε πολύ να έρθεις σε επικοινωνία μαζί μας για να συζητήσουμε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.