Τι είναι το Ψηφιακό Μάρκετινγκ και γιατί το χρειάζεται η επιχείρηση σου;

Γράφει ο Δημήτριος Γιαννούλας | Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ιδιοκτήτης της intographics™ διαφημιστικής

τι είναι digital marketing (1)

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και τίποτα δεν μένει πλέον στάσιμο. Η καθημερινότητα μας αλλάζει, όλα γύρω μας αλλάζουν.

Πως θα μπορούσε λοιπόν το Μάρκετινγκ να μείνει στάσιμο. Έχει εξελιχθεί και με τα εργαλεία που υπάρχουν πλέον στην διάθεση μας έχουμε την μεγαλύτερη αποδοτικότητα από ποτέ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το Μάρκετινγκ;

Η αλήθεια είναι ότι η λέξη Μάρκετινγκ είναι αρκετά παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Ακούγοντας την λέξη Μάρκετινγκ το μυαλό σου ίσως πάει ότι είναι κάτι που το χρησιμοποιούν μόνο οι μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Χρησιμοποιείς Μάρκετινγκ καθημερινά στην επιχείρηση σου και ας μην το ξέρεις. Το Μάρκετινγκ είναι η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια μιας επιχείρησης να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καταναλωτών προωθώντας τα αγαθά ή τις υπηρεσίες της.

Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να προσελκύσουμε καινούργιους πελάτες, να δημιουργήσουμε σχέσεις και να αποκτήσουμε πιστούς καταναλωτές. Όσο καλό και εάν είναι το προϊόν ή η υπηρεσία σου, χωρίς ένα ξεκάθαρο πλάνο Μάρκετινγκ δεν θα καταφέρεις να προσελκύσεις πελάτες και να αναπτύξεις την επιχείρηση σου.

Άρα λοιπόν το Μάρκετινγκ είναι ζωτικής σημασίας σε μια επιχείρηση ασχέτως το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι. Πρόκειται για μια βασική επένδυση της επιχείρησης σου και όχι για ένα περιττό έξοδο.

Τι είναι το παραδοσιακό Μάρκετινγκ;

Το παραδοσιακό Μάρκετινγκ θα λέγαμε πως είναι η έως σήμερα πιο αναγνωρίσιμη μορφή Μάρκετινγκ.

Ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς τρόπους Μάρκετινγκ είναι η προσέλκυση πελατών μέσω έντυπου υλικού (φυλλάδια, αφίσες κ.τ.λ.), η αναμετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, το τηλεφωνικό Μάρκετινγκ κ.α.

Τι άλλαξε;

Η τεχνολογία γνωρίζει ραγδαία αύξηση. Τα εργαλεία που υπάρχουν πλέον στην διάθεσή μας καθιστούν το παραδοσιακό Μάρκετινγκ ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικό.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως το παραδοσιακό Μάρκετινγκ σιγά σιγά σβήνει και βλέπει την πόρτα της εξόδου. Κάτι πιο αποτελεσματικό από ποτέ ήρθε για να το αντικαταστήσει.

Το Ψηφιακό Μάρκετινγκ

ψηφιακό μάρκετινγκ

Τι ακριβώς είναι;

Το Ψηφιακό Μάρκετινγκ είναι η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια μιας επιχείρησης να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καταναλωτών προωθώντας τα αγαθά ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα.

Μερικά από τα εργαλεία του Ψηφιακού Μάρκετινγκ που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση:

Αυτό που κάνει το Ψηφιακό Μάρκετινγκ τόσο αποτελεσματικό συγκριτικά με το παραδοσιακό Μάρκετινγκ είναι το εύρος των πληροφοριών που υπάρχει στην διάθεση μας και ο τρόπος που προσεγγίζει τους καταναλωτές.

Τα πλεονεκτήματα του Ψηφιακού Μάρκετινγκ είναι πραγματικά αμέτρητα.

Τα 6 μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Ψηφιακού Μάρκετινγκ σε σχέση με το παραδοσιακό

Στόχευση Κοινού

Η στόχευση κοινού είναι κάτι παραπάνω από ακριβής. Μπορούμε να προβάλλουμε μια διαφήμιση για παράδειγμα σε Γυναίκες, 26 - 45 ετών, που μένουν στην περιοχή των Τρικάλων και ενδιαφέρονται για αθλητικά είδη. Απίστευτο ε! Χρησιμοποιώντας ένα φυλλάδιο για παράδειγμα η στόχευση γίνεται λίγο πολύ στα τυφλά.

μετρήσιμα αποτελέσματα

Μετρήσιμα Αποτελέσματα

Έχουμε στην διάθεσή μας πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες και στατιστικά. Μπορούμε για παράδειγμα να δούμε τι έκαναν οι χρήστες όταν είδαν την διαφήμιση σου, πόση ώρα είδαν το video σου και πόση ώρα περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα σου. Ποιο διαφημιστικό ήταν πιο αποδοτικό, ποιο είχε τα περισσότερα κλικ και σε ποιο δημογραφικό κοινό ήταν πιο ενδιαφέρον. Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή!

ευρύ κοινό

Ευρύ Κοινό

Έχουμε την δυνατότητα να στοχεύσουμε πραγματικά τους πάντες. Θέλουμε για παράδειγμα να διαφημίσουμε σε όλη την Ελλάδα τα καινούργια αθλητικά παπούτσια που πουλάς στο κατάστημά σου; Κανένα πρόβλημα! Με μερικά κλικ είναι εφικτό!

Χαμηλότερο Κόστος

Το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο. Εάν λάβουμε υπόψιν και τα συγκριτικά αποτελέσματα που βλέπουμε σε σχέση με το παραδοσιακό Μάρκετινγκ τότε το Ψηφιακό Μάρκετινγκ είναι πραγματικά μονόδρομος.

αποτελεσματικότητα

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα του Ψηφιακού Μάρκετινγκ είναι θεαματική. Το σημαντικότερο δε είναι ότι αποδεικνύεται. Πώς μπορείς να αποδείξεις για παράδειγμα το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι διαφημιστικές αφίσες που έβαλες στις κολώνες τις πόλης; Σε αντίθεση η ψηφιακή αφίσα που προώθησες στο Facebook θα σου πει πόσοι την είδαν, τι έκαναν όταν την είδαν, σε πόσους ήταν ενδιαφέρουσα και σε ποιο δημογραφικό και ηλικιακό κοινό ανήκαν.

ταχύτητα

Ταχύτητα

Φαντάσου λοιπόν ότι θέλεις να προωθήσεις ένα γεγονός γρήγορα, πολύ γρήγορα. Ενώ για την δημιουργία και αποστολή ενός εντύπου θα μεσολαβήσουν ημέρες, μια καμπάνια στα Social Media μπορεί σε 24 ώρες όχι μόνο να "τρέξει" αλλά να φέρει και αποτελέσματα.

Θα ήθελες να μάθεις πως το Ψηφιακό Μάρκετινγκ μπορεί να ωφελήσει και την δική σου επιχείρηση; Έλα σε επικοινωνία μαζί μας και μίλησε με ένα σύμβουλο επιχειρήσεων της intographics™ διαφημιστικής για να σου παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και να σε καθοδηγήσει στα σωστά επόμενα βήματα.

Scroll to Top